در سال های اخیر با شیوه ای جدیدی از ساخت و ساز خانه ها مواجه شدیم همه چیز حالت فشرده به خود گرفته و سعی میشود به شیوهای مدرن، ساده و تمیز طراحی شوند. سیستم گرمایش از کف که به آن گرمایش کف تابشی نیز گفته میشود یک ویژگی لوکس در طراحی جدید خانهها محسوب میشود.
با این حال آیا طراحی و اجرای سیستم گرمایش از کف ارزش سرمایهگذاری دارد یا باید همچنان به رادیاتورهای سنتی روی بیاورید؟ این سیستم گرمایشی چگونه پیادهسازی میشود، چه مزایا و معایبی دارد و هزینهی پیادهسازی آن چقدر است. در ادامه سعی میشود به صورت کامل به تمامی این سوالها پاسخ کاملی ارائه گردد.
سیستم گرمایش از کف چیست؟
در گذشته برای گرم کردن محیط از سیستمهای گرمایش رادیاتوری یا شوفاژ استفاده میشد. در این نوع سیستمها مرکز گرمادهی در مکان خاصی از ساختمان به نام موتورخانه قرار داده میشود و دما توسط هوا به بخشهای مختلف ساختمان منتقل میشود.
فرآیند تامین گرما توسط این سیستم بدین صورت است که بخشی از گرما از طریق تابش به فضای خانه منتقل می شود و بخشی دیگر به واسطه رسانش به هوا منتقل می گردد. در این سیستم ابتدا کف سپس قسمت های بالاتر ساختمان گرم می شوند. نصب و راه اندازی این سیستم در مناطقی که آب و هوای آن ها بسیار سرد است راه حلی مناسب برای تامین گرمایش محسوب می شود.
عملکرد این سیستم بدین صورت است که وقتی هوای بیرون از ساختمان سردتر از هوای داخل آن باشد خانه گرمای خود را از دست داده، در نتیجه ترموستات سیستم گرمایش از کف فعال می شود. بویلر که در موتورخانه قرار گرفته دمای آب را تا دمای مشخص افزیش می دهد و آن را گرم می نماید.
سپس این آب گرم توسط پمپ به لوله های تعبیه شده در کف ساختمان هدایت می شوند و گرمای خود را در فضا منتشر می کند. این سیستم به علت ویژگی های منحصر بفرد امروزه بسیار پرطرفدار است و اکثر ساکنین منازل تمایل به استفاده از این سیستم گرمایشی در خانه های خود دارند.
انواع سیستم گرمایش از کف
به طور کلی دو نوع سیستم گرمایش از کف وجود دارد: الکتریکی (انتقال گرما از طریق سیمهای برقی) و هیدرونیک (انتقال گرما از طریق آب گرم). هر دوی این سیستمها گرما را از کف یک اتاق به سمت بالا هدایت میکنند. در سیستم گرمایشی مبتنی بر آب گرم، آب گرم از طریق لولهها هدایت می شود و در گرمایش از کف برقی، از نوعی کابلهای حرارتی استفاده میشود که دارای خاصیت گرمایی هستند و پس از عبور الکتریسیته از آن گرم میشوند.
مزایای سیستم گرمایش از کف
رادیاتورهای سنتی برای اینکه بتوانند یک اتاق را گرم نگه دارند نیاز دارند تا ۱۴۹-۱۶۷ درجه فارنهایت یا ۶۵-۷۵ درجه سانتیگراد گرم شوند، اما در گرمایش از کف تنها به ۸۴ درجه فارنهایت یا ۲۹ درجه سانتیگراد نیاز هست.به این ترتیب با سیستم گرمایش از کف به منظور گرم کردن اتاق انرژی کمتری مصرف میشود.
علاوه بر این در اتاق هایی که توسط رادیاتورها گرم می شوند تفاوت دمایی وجود دارد، به عنوان مثال، دمای اطراف رادیاتور با دمای کنار پنجرهها کاملا متمایز است.ولی در گرمایش از کف ، گرما از سمت کف اتاق به بالا حرکت میکند بدون این که در نقطهای از اتاق اختلاف دمایی وجود داشته باشد.
از مزایای دیگر این سیستم می توان به مواردی نظیر ایجاد آرامش و راحتی برای ساکنین، توزیع یکنواخت گرما، فراهم نمودن گرمایش لازم برای کل فضای ساختمان، عدم استفاده از وسایل گرمایشی مانند رادیاتور، حداقل تفاوت گرمایی در قسمت های مختلف ساختمان، عدم اشغال فضا و محدودیت در طراحی داخلی و… اشاره نمود.
استفاده و تعمیر و نگه داری آسان سیستم های گرمایش از کف
پس از نصب سیستم گرمایش از کف به تعمیر و نگهداری نیاز نخواهید داشت و ۳۰ سال به راحتی میتوانید از آن به صورت تضمین شده استفاده کنید. در این سیستم با استفاده از شیرآلات قطع و وصل متصل شده به خروجی های هر کلکتور، در جعبه مربوطه امکان کنترل منطقه های حرارتی به صورت دستی امکان پذیر میگردد. از مزایای این سیستم میتوان به اقتصادی بودن و ساده بودن سیستم کنترلی اشاره نمود.
عدم اشغال فضا در سیستم گرمایش از کف
زمانی که سیستم گرمایشی شما از کف اتاق منتقل میشود دیگر نیازی به رادیاتور یا شوفاژهای سنتی نخواهید داشت. بنابراین لازم نیست نگران دکوراسیون و ست بودن آن با رادیاتورتان باشید.
ایمنی بالای سیستم گرمایش از کف
یکی از خطرناکترین نقاط خانه برای فرزندان کوچک کنار شوفاژ و بخاری است. زمانیکه از سیستمهای گرمایش از کف استفاده میکنید، دیگر لازم نیست نگران آسیب دیدن فرزندتان باشید.
سازگاری با تمامی انواع کف پوشها
گرمایش از کف به شما آزادی لازم را میدهد تا خانه خود را به دلخواه خود طراحی کنید و از فضای دیوارها و کف بیشترین استفاده را ببرید. علاوه بر آن گرمایش از کف با انواع روکشها از جمله سنگ، کاشی، چوب و فرش سازگاری دارد و میتوانید روکش محبوب خود را انتخاب کنید. با این حال برخی از کفپوشها کارایی بیشتری نسبت به سایرین دارند. موادی با رسانای حرارتی بالا (سنگ، بتن، کاشی و سرامیک) ضمن تحمل درجه حرارت بیشتر گرما را به صورت موثرتری منتقل میکنند.
اجرای سیستم گرمایش از کف
در ادامه مراحل گام به گام نصب سیستم گرمایش از کف آورده شده است بهترین زمان برای نصب این نوع سیستم هنگام ساخت یک اتاق جدید است. پس از نصب سیستم گرمایش از کف آسیب دیدن آن تقریبا غیرممکن است. در واقع پس از نصب صحیح تا ۳۰ سال به صورت تضمین شده میتوانید از این سیستم بهره بگیرید.
اولین قدم در راه اندازی سیستم گرمایش از کف دریافت نقشه گرمایش از کف است که توسط متخصص طراحی میشود. به صورت کلی این نقشه به چند دسته اصلی تقسیم میشود: مارپیچ، دوطرفه یا ال، سه طرفه یا یو و چهارطرفه.
براساس ویژگی اتاق و ساختمان متخصصان تصمیم میگیرند که از کدامیک از روشها استفاده کنند. طرح مارپیچ اغلب در راهروها استفاده میشود که دارای عرض کم و یک دیوار سرد هستند. طرح دوطرفه برای اتاقهایی با دو دیوار سرد، طرح سه طرفه برای اتاقهایی با سه دیوار سرد استفاده میشود. بهترین بازدهی از طرح چهارطرفه به دست میآید که اغلب در اتاق مهمان از آن استفاده میشود.
نقشه گرمایش از کف شامل موارد بسیاری است، از جمله مرز سرما، درزهای انبساطی، متراژ حداقل و حداکثر و … که اگر به صورت دقیق طراحی شود یک سیستم کارآمد خواهیم داشت و در غیراینصورت ممکن است با مشکلات بسیاری مواجه شوید.
پس از آن باید کف ساختمان عایقبندی و زیرسازی شود تا میزان اتلاف انرژی به کمترین مقدار خود برسد.
بعد از انتخاب نوع سیستم گرمایشی موردنظر لوله ها روی کف عایقبندی شده قرار داده میشوند. در این مرحله نقشه طراحی شده بیشترین نقش را برعهده دارد. پس از اتمام کار سیستم باید به مدت ۶ ساعت در فشار ۶ اتمسفر تست شود تا از کار کردن صحیح آن اطمینان حاصل گردد.
بتن ریزی سیستم گرمایش از کف
یکی از کاربردهای اصلی بتن در سیستمهای گرمایش از کف است که نقش مهمی را در پوشاندن سیستم به عهده دارد. بتن باید از کیفیت بسیار بالایی برخوردار باشد تا استحکام لازم را داشته باشد، بنابراین سیمان گزینه بسیار مناسبی است.
بعد از بتن ریزی باید چند روز صبر کنید و از روشن کردن سیستم اجتناب کنید. علاوه بر این، حتما باید در و پنجرهها نصب شده باشد تا هوای ساختمان چندان سرد نباشد و آسیبی به بتن وارد نشود.
پس از اینکه بتن محکم شد و خواستید که سیستم گرمایشی خود را راه بیندازید باید اتصالات نهایی را برقرار کنید و دما را کنترل کنید. از آنجایی که به تازگی شروع به استفاده از این سیستم میکنید، دما را به تدریج بالا ببرید و از وارد کردن شوک به سیستم اجتناب کنید.
هزینه و قیمت نصب سیستمهای گرمایش از کف
با توجه به اینکه هزینهی سیستم گرمایش از کف تفاوت چندانی با هزینهی سایر روشهای گرمایشی ندارد بسیاری از افراد ترجیح میدهند تا از این سیستمهای گرمایشی استفاده کنند.
البته ذکر این نکته خالی از لطف نیست که هزینهی اجرای این سیستم گرمایشی بسته به روش و اقلام استفاده شده متفاوت است و اگر میخواهید که مدتها از این سیستم بهره بگیرید با کیفیت ترین اقلام را انتخاب کنید.
روشهای کنترل دما در سیستم های گرمایش کف
دو روش برای کنترل دما در سیستم گرمایش کفی وجود دارد: کنترل دما به صورت دستی، کنترل دما به صورت اتوماتیک که به هنگام راهاندازی سیستم مشخص میشوند. در کنترل دما به شیوه دستی امکان کنترل دما با شیرآلات قطع و وصل فراهم میگردد. اما در کنترل دما به صورت اتوماتیک دما با حسگرهای موجود کنترل می گردد.
عیب یابی سیستم گرمایش از کف
با اینکه گفتیم میتوانید ۳۰ سال به صورت تضمین شده از سیستم گرمایش از کف استفاده کنید با این حال، برخی از دلایل ممکن است منجر به ایجاد مشکل در سیستم گردد و پخش گرما را با اختلال مواجه کند. در صورتی که اشکالی در سیستم شما پدید آمده باشد، میتواند به دلایل زیر باشد:
نوع لوله های استفاده شده، مکان نامناسب ترموستات، انتخاب عایق نامناسب و … که در چنین شرایطی باید با افراد متخصص در ارتباط باشید و بعد از عیبیابی نسبت به رفع آن اقدام کنید.
اجرای سیستم گرمایش از کف بدون انجام محاسبات و نقشه امکان پذیر نیست، بنابراین باید از قبل نقشه ای برای اجراء طراحی گردد. عدم استفاده از نقشه مناسب منجر به مشکلاتی مانند ترک خوردن کفپوش، سرد بودن و یا گرم بودن بیش از حد برخی از قسمت های خانه، مصرف بالای سوخت و عدم دستیابی به گرمای یکنواخت و مطلوب خواهد شد. هنگام اجرای این سیستم باید به یکسری نکات توجه نمود که در ادامه به آن ها اشاره شده است.
نکات مهم در نصب و راه اندازی سیستم گرمایش از کف
هنگام لوله کشی باید به این نکته دقت نمود که لوله ها از روی هم و یا از زیر دیوار عبور نکنند.
در لوله کشی این سیستم نمی توان از اتصالاتی نظیر سه راهی در کف ساختمان استفاده نمود.
آب گرم باید در هر مدار به صورت جداگانه گردش داشته باشد.
بعد از آن که سیستم گرمایش از کف به درستی اجرا شد نوبت به مرحله بتن ریزی می رسد. برای تهیه ملات بتن، از مصالح با دانه بندی ریز استفاده می شود. بعد از بتن ریزی به مدت دو روز باید از رسیدن دما به زیر ۵ درجه سانتی گراد خودداری نمود.
به بتنی که برای بتن ریزی کف استفاده می شود باید روان کننده اضافه نمود، زیرا در این صورت می تواند لوله ها را پوشش دهد.
لایه بتنی باید کاملاً خشک شود و به مدت یک هفته نباید در معرض بارهای سنگین قرار گیرد.
استفاده از اتصالات برای ترمیم آسیب های وارد آمده به لوله مجاز نمی باشد.
لوله های سبز یا لوله های پلی پروپیلن برای تامین گرمایش از کف گزینه مناسبی نیستند، زیرا ممکن است دچار ترک خوردگی و یا نشتی شوند.
طرح کلی موتورخانه برای راه اندازی سیستم گرمایش از کف باید توسط مهندس انجام شود.
مهم ترین نکته که در هنگام راه اندازی این سیستم گرمایشی باید بدان توجه نمود افزایش دمای آبی است که به سیستم وارد می شود. این افزایش دما باید به گونه ای باشد که لایه بتنی، لوله های آب گرم و دیگ آب گرم دچار تنش حرارتی قرار گیرند.
بر روی کلکتور برگشت باید شیر هواگیری نصب گردد.
کلکتور برگشت باید بالاتر از کلکتور رفت قرار گیرد. با انجام این کار هوایی که در آب است بهتر از سیستم بیرون می رود.
قسمت هایی از لوله که خم شده اند را در یک غلاف محافظ قرار دهید.
دمای آب این سیستم در هنگام راه اندازی نباید از ۲۵ درجه سانتی گراد بیشتر باشد. روزانه فقط باید ۵ درجه سنتی گراد به دمای آب اضافه شود.
لوله ها باید به نحوی به کلکتور متصل شوند که لوله خروجی از آن آب گرم را به مرز سرد برساند.
برای تمام مدارهای سیستم باید یک شیر مستقل نصب شود.
تراکم لوله ها در نزدیک کلکتور زیاد است از این رو لوله هایی ورودی نزدیک به آن باید عایق بندی شوند. با انجام اینکار می توان از انتقال گرمای زیاد به سطوح مجاور کلکتور ممانعت کرد.
فاصله بین لوله ها و طول مدارها باید بر اساس نقشه باشند.
خم کردن لوله ها باید توسط لوله خم کند انجام شود.
سیستم گرمایش از کف نباید مستقیماً به دیگ آب گرم متصل شود.
راه اندازی حوله خشک کن از طریق مدار گرمایش از کف توصیه نمی شود.
پکیجی که برای تامین انرژی این سیستم مورد استفاده قرار می گیرد باید از کنترل دو منظوره برای کنترل دمای آب برخوردار باشد تا هم بتوان دمای آب گرم مصرفی را کنترل نمود و هم دمای آب سیستم گرمایشی را تنظیم کرد.
امکان نصب پمپ این سیستم روی مسیر برگشت مجاز نیست زیرا حتماً باید بر روی مسیر رفت قرار گیرد.
طراحی و اجرای سیستم حرارت از کف نیازمند دقت و حساسیت است و باید توسط یک مجری ماهر انجام شود. مسیرهای لوله کشی که طول آنها از ۱۰۰ متر بیشتر است دارای خم های بسیار می باشند. استاندارد نبودن این خم ها باعث کاهش دما در بخش هایی از سیستم می شود. علاوه بر آن در بعضی موارد خم های غیر استاندارد مسیر لوله را در سیستم مسدود می کنند.
در اجرای سیستم گرمایش از کف تمام پارامترهای لازم باید مورد تحلیل و بررسی قرار گیرند و استانداردهای لازم رعایت شوند.
طراح این سیستم حرارتی باید تسلط کامل بر حوزه تاسیسات داشته باشد.
سیستم گرمایش از کف برقی
سیستم گرمایش از کف برقی نمونه ای از سیستم های گرمایشی است که استفاده از آن در مکان هایی که دسترسی به گاز دشوار است، گزینه ای مناسب برای انتخاب می باشد. سیستم گرمایش از کف برقی یا سیستم های حرارتی الکتریکی به دو دسته تقسیم بندی می شوند:فیلم حرارتی و کابل حرارتی
فیلم حرارتی
این نوع از سیستم حرارتی الکتریکی نوعی فیلم حرارتی کربنی است که از آن در زیر پارکت و لمینت استفاده می شود و جنس آن پلی استر بسیار نازک می باشد. این سیستم از ترموستات قابل برنامه ریزی برخوردار می باشد.
از این رو این امکان وجود دارد تعداد ترموستات ها را افزایش داده و آن را به بخش های گوناگون تقسیم بندی کرد. هم چنین امکان خاموش و روشن کردن آن به صورت اتوماتیک نیز وجود دارد. این سیستم از استاندارد بالایی برخوردار بوده و از این رو امکان آتش سوزی و برق گرفتگی در صورت استفاده از آن وجود ندارد.
این سیستم را می توان در زمان اجرای پارکت نصب و راه اندازی کرد. هزینه نصب این سیستم نسبتا بالا می باشد. اما در صورتی که برنامه ریزی و طراحی آن به صورت اصولی صورت گیرد می توان در کاهش هزینه برق صرفه جویی به عمل آورد.
این سیستم از طول عمر بالایی برخوردار بوده و امکان کنترل از راه دور آن نیز وجود دارد. استفاده از این سیستم مزایای زیادی به همراه دارد که از جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:
فیلم های حرارتی ضخامت بسیار کمی دارند.
نصب این گونه سیستم های حرارتی الکتریکی آسان می باشد.
سرعت گرم شدن آن ها بسیار بالا می باشد.
امکان نصب پارکت بر روی آن ها بدون نیاز به هیچ گونه وسیله اضافه وجود دارد.
این امکان وجود دارد که با استفاده از ترموستات دمای آن ها را تنظیم کرد.
از فیلم های حرارتی با ضخامت کم تر از ۰.۵ میلی متر می توان در پشت آینه های حمام استفاده کرده و از بخار گرفتن آن ها جلوگیری به عمل آورد.
کابل حرارتی
کابل حرارتی نمونه ای دیگر از سیستم های حرارتی الکتریکی می باشد که استفاده از آن بیش تر در بخش مسکونی به چشم می خورد. استفاده از کابل های حرارتی به تنهایی می تواند فضای مورد نظر را گرم کند و نیازی به استفاده از وسایل گرمایشی دیگر ندارد.
استفاده از کابل های حرارتی تنها در زیر کاشی و سرامیک امکان پذیر می باشد. هم چنین برخلاف فیلم های حرارتی که بدون واسطه امکان نصب پارکت بر روی آن وجود دارد، در این مدل ابتدا باید از یک لایه سیمان بر روی آن استفاده کرده و سپس نسبت به نصب سرامیک بر روی آن اقدام کرد.
کاربرد سیستم گرمایش از کف برقی
از جمله کاربردهای سیستم گرمایش از کف برقی می توان به استفاده از آن در داخل ساختمان و کف منازل و مکان هایی که دسترسی به سوخت هایی هم چون گاز آسان نیست، اشاره کرد. هم چنین در برخی موارد از این سیستم برای ذوب برف نیز استفاده می شود. جلوگیری از یخ زدگی مخازن و لوله ها نیز از دیگر موارد استفاده از این سیستم گرمایشی می باشد.
معایب استفاده از سیستم گرمایش از کف برقی
هزینه برق مصرفی این گونه سیستم های حرارتی تقریبا بالا می باشد. تجهیزات و راه اندازی این سیستم ها گران قیمت بوده و استهلاک آن ها نسبت به گرمایش از کف آبی بیش تر می باشد.
مقایسه سیستم گرمایش از کف برقی و سیستم گرمایش از کف آبی
اگر به دنبال اجرای سیستم گرمایش از کف هستید، بررسی مقایسه نمونه برقی و آبی می تواند به انتخاب بهتر شما کمک کند.
سرعت گرم کردن فضای مورد نظر با استفاده از سیستم گرمایش از کف برقی بسیار بیش تر از گرمایش از کف آبی می باشد.
در سیستم گرمایش از کف آبی امکان شکستگی و ترکیدگی لوله ها بر اثر سرد شدن ناگهانی هوا و خاموش شدن دستگاه وجود دارد. اما در سیستم برقی با این مشکل مواجه نخواهید شد.
سرعت نصب سیستم های گرمایش از کف برقی بسیار بالاتر از نمونه آبی می باشد. هم چنین در سیستم های آبی نیاز به نگهداری و تعمیرات زیادی می باشد. اما سیستم های گرمایش از کف برقی نیاز به تعمیرات مدام نداشته و حتی امکان استفاده از آن در مکان دیگر نیز وجود دارد.
امکان استفاده از سیستم گرمایشی آبی در مکان هایی که پستی بلندی دارد، وجود ندارد، اما از سیستم گرایش از کف برقی به راحتی می توان در این مکان ها استفاده کرد.
هزینه نصب و راه اندازی سیستم گرمایش از کف آبی نسبت به گرمایش برقی کم تر می باشد.
مقدار ملات به کار رفته در کف سازی سیستم گرمایش از کف آبی ۷ تا ۱۵ سانتی متر می باشد. در حالی که سیستم گرمایش از کف برقی نیاز به ۰.۵ تا ۲ سانتی متر کف سازی می باشد.
****
اگر تمایل دارید که تبلیغ شما در این صفحه قرار بگیرد از طریق شماره: 09192682620
و یا ایمیل: daramadebartar.ir@gmail.com درخواست خود را برای ما ارسال کنید.
****